Ferenc pápa Regina CaeliHúsvét 3. vasárnapja

Napi Ima8 imádkozás /layout/img/logo.png

Ápr
14
Ferenc pápa Regina Caeli Húsvét 3. vasárnapja

Kedves testvéreim, buongiorno, (jó napot,) boldog vasárnapot kívánok!

A mai evangélium visszavisz minket Húsvét estéjére. Az apostolok az emeleti teremben vannak együtt, amikor a két tanítvány visszatér Emmauszból, és elmesélik a Jézussal való találkozásukat. És miközben kifejezik élményük örömét, a Feltámadott megjelenik az egész közösségnek. Jézus éppen akkor érkezik, amikor ők a Vele való találkozás történetét mesélik el. Ez elgondolkodtat engem arról, hogy jó, fontos megosztani a hitünket. Ez a beszámoló késztessen bennünket arra, hogy gondolkodjunk el a feltámadt Jézusba vetett hitünk megosztásának fontosságáról.

Naponta ezernyi üzenettel bombáznak bennünket. Ezek közül sok felszínes és haszontalan, mások indiszkrét kíváncsiságról árulkodnak, vagy ami még rosszabb, pletykából és rosszindulatból fakadnak. Ezek olyan hírek, amelyeknek nincs céljuk; ellenkezőleg, ártanak. De vannak jó hírek is, kedvezőek és építő jellegűek, és mindannyian tudjuk, milyen jólesik, ha jó dolgokat hallunk, és mennyivel jobban érezzük magunkat, ha ez történik. És az is jó, ha megosztjuk azokat a valóságokat, amelyek jó vagy rossz irányban megérintették az életünket, hogy ezáltal segítségére legyünk másoknak.

Ugyanakkor van valami, amiről gyakran nehezen beszélünk. Hogy miről esik nehezünkre beszélni? A legszebb dologról, amiről csak beszélhetünk: a  mi Jézussal való találkozásunkról. Mindannyian találkoztunk már az Úrral, és nehezen tudunk erről szólni. Mindannyian nagyon sokat tudnánk erről elmondani: felismerni, hogyan érintett meg minket az Úr, és ezt megosztani, nem kioktatva másokat, hanem megosztva azokat a különleges pillanatokat, amelyekben élőnek és közelinek érzékeltük az Urat, aki örömöt gyújtott a szívünkben vagy felszárította a könnyeinket, aki bizalmat és vigasztalást, erőt és lelkesedést vagy megbocsátást, gyengédséget árasztott ránk. Ezeket a találkozásokat, amelyeket mindannyian átéltünk Jézussal, osszuk meg és adjuk tovább. Fontos, hogy ezt megtegyük a családunkban, a közösségünkben, a barátainkkal. Mint ahogyan hasznos az is, ha beszélünk azokról a jó ösztönzésekről, amelyek az életünkben vezettek, azokról a jó gondolatokról és érzésekről, amelyek annyira segítenek előrehaladni, és arról is, hogy milyen erőfeszítéseink és fáradozásaink vannak a hitélet megértésében és a benne való előrébb jutásban, esetleg a bűnbánatban és a lépteink visszavezetésében. Ha ezt megtesszük, Jézus, ahogyan az emmauszi tanítványokkal tette Húsvét estéjén, minket is meg fog lepni, és még szebbé teszi találkozásainkat és környezetünket.

Próbáljunk meg tehát most visszaemlékezni hitéletünk egy erőteljes pillanatára, a Jézussal való döntő találkozásra. Mindenkinek volt már ilyen, mindannyiunknak volt már találkozása az Úrral. Tartsunk egy rövid csendet, és gondolkodjunk el: mikor találtam rá az Úrra? Mikor volt közel hozzám az Úr? Gondolkodjunk csendben. És vajon megosztottam-e ezt az Úrral való találkozást, hogy dicsőséget adjak az Úrnak? És emellett, meghallgattam-e másokat, amikor erről a Jézussal való találkozásról számoltak be nekem?

A Szűzanya segítsen bennünket a hitünk megosztásában, hogy közösségeinket az Úrral való találkozás mind jelentősebb helyszíneivé tegyük.

______________________

A Regina Caeli után

Kedves testvéreim!

Imádsággal és aggodalommal, sőt fájdalommal követem azokat a híreket, amelyek az elmúlt órákban érkeztek hozzánk az izraeli helyzet súlyosbodásáról, az iráni beavatkozás miatt. Szívből kérem, hogy állítsanak le minden olyan akciót, amely az erőszak spirálját táplálja, azzal a kockázattal, hogy a Közel-Keletet még nagyobb katonai konfliktusba sodorja.

Senki ne fenyegesse mások létét. Minden nemzet álljon inkább a béke oldalára, és segítsen az izraelieknek és a palesztinoknak két egymás mellett, biztonságban lévő államban élni. Ez az ő mély és jogos vágyuk, és ehhez joguk van! Két szomszédos állam.

Legyen hamarosan tűzszünet a Gázai-övezetben, és haladjanak eltökélten a tárgyalások útján. Segítsék a humanitárius katasztrófába sodródott lakosságot; engedjék szabadon a hónapokkal ezelőtt elrabolt túszokat! Mennyi szenvedés! Imádkozzunk a békéért. Ne legyen többé háború, ne legyen többé támadás, ne legyen többé erőszak! ’Igen’ a párbeszédre és a békére!

Ma ünneplik Olaszországban a Szent Szív Katolikus Egyetem századik nemzeti napját, amelynek témája: „A jövő iránti igény: fiatalok a kiábrándultság és a vágyakozás között”. Arra bátorítom ezt a nagyszerű egyetemet, hogy folytassa fontos formáló szolgálatát, küldetéséhez hűen, a fiatalok és a mai társadalom igényeire figyelve.

Szívből üdvözlöm mindannyiukat, rómaiakat és az Olaszországból és számos országból érkezett zarándokokat. Külön köszöntöm az Amerikai Egyesült Államokból Los Angeles, Houston, Nutley és Riverside híveit; valamint a lengyel népet, különösen – mennyi lengyel zászló van! – a bodzanówiakat és a Keleti Egyháznak nyújtott segítség csapatának fiatal önkénteseit. Üdvözlöm és bátorítom a Sant'Egidio Közösség vezetőit a különböző latin-amerikai országokból.

Köszöntöm az Olaszország-szerte az érdekvédelemmel foglalkozó ACLI önkénteseit; Trani, Arzachena, Montelibretti csoportjait; a milánói Szent Szilveszter és Márton plébánia hitvalló fiataljait; a pannaranói bérmálkozásra készülőket; és a Szent Dorottya nővérek fiataljainak „Művészet és hit” csoportjait.

Szeretettel köszöntöm a világ különböző részeiből érkezett gyermekeket, akik azért jöttek, hogy emlékeztessenek bennünket arra, hogy május 25-26. között az Egyház megtartja az első Gyermekek Világnapját. Köszönjük! Mindenkit arra hívok, hogy kísérje imádsággal az ehhez az eseményhez – az első Gyermeknaphoz – vezető utat, és köszönetet mondok azoknak, akik az előkészítésén dolgoznak. Nektek pedig, fiúk és lányok, azt mondom: Várlak benneteket! Mindannyiótokat! Szükségünk van az örömötökre és a jobb világ, a békés világ iránti vágyatokra. Imádkozzunk, testvéreim, a háborúk miatt szenvedő gyermekekért – sokan vannak! – Ukrajnában, Palesztinában, Izraelben és a világ más részein, például Mianmarban. Imádkozzunk értük és a békéért.

Szép vasárnapot kívánok mindannyiatoknak. Kérem, ne felejtsetek el imádkozni értem. Köszöntöm az Immacolata fiataljait. Jó étvágyat az ebédhez, és arrivederci (viszontlátásra)!
 

Forráshttps://www.vatican.va/content/francesco/en/angelus/2024/documents/20240414-regina-caeli.html

 

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."