Az Ige mellett – Karsay Eszter igemagyarázata „Ha pedig a Lélek vezet titeket…”Gal 5,16–26

Napi Ima1 imádkozás /layout/img/logo.png

Dec
09
Az Ige mellett – Karsay Eszter igemagyarázata „Ha pedig a Lélek vezet titeket…” Gal 5,16–26

„Ha pedig a Lélek vezet titeket…” Gal 5,16–26

16 Intelek titeket: a Lélek szerint éljetek, és a test kívánságát ne teljesítsétek. 17 Mert a test kívánsága a Lélek ellen tör, a Léleké pedig a test ellen, ezek viaskodnak egymással, hogy ne azt tegyétek, amit szeretnétek. 18 Ha pedig a Lélek vezet titeket, nem vagytok a törvény uralma alatt. 19 A test cselekedetei azonban nyilvánvalók, mégpedig ezek: házasságtörés, paráznaság, tisztátalanság, bujálkodás, 20 bálványimádás, varázslás, ellenségeskedés, viszálykodás, féltékenység, harag, önzés, széthúzás, pártoskodás, 21 irigység, gyilkosság, részegeskedés, tobzódás és ezekhez hasonlók. Ezekről előre megmondom nektek, amint már korábban is mondtam, akik ilyeneket cselekszenek, nem öröklik Isten országát. 22 A Lélek gyümölcse pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, 23 szelídség, önmegtartóztatás. Az ilyenek ellen nincs törvény. 24 Akik pedig Krisztus Jézuséi, a testet megfeszítették szenvedélyeivel és kívánságaival együtt. 25 Ha a Lélek által élünk, akkor éljünk is a Lélek szerint. 26 Ne legyünk becsvágyók, egymást ingerlők, egymásra irigykedők.

Az Ige mellett – Karsay Eszter igemagyarázata

(18) „Ha pedig a Lélek vezet titeket…” (Gal 5,16–26)

A törvény betartása teljesítményeket produkál, a Lélek munkája gyümölcsöt terem. Óriási a különbség. A gyümölcsöt nem én munkálom, hanem a Szentlélek Isten termi bennem. A mi világunk a teljesítményt díjazza, egyre nagyobb és látványosabb mutatványokkal ámítjuk el magunkat és egymást. Ez versengéshez, s ami még rosszabb, gőghöz, hatalmaskodáshoz vezet. A test cselekedetei azért gonoszak, mert tönkreteszik a kapcsolatainkat, mivel tetszeni akarunk. A törvény betartása azzal kecsegtet, hogy Isten is megdicsér ezért, sőt fizetség is jár nekem, benyújthatom a számlát: ezt és így teljesítettem, megtartottam, kérem a jutalmamat, az áldását, a sikert minden területen. A Lélek gyümölcsei pedig hálaadásból teremnek Istennek az emberek javára. A lelki érési folyamatban, növekedésben minden gyümölcs egyaránt megterem, mert egy tőről fakadnak. Tehát olyan helyzet nem létezik, hogy szeretet terem bennem, de öröm, békesség, türelem, szívesség jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás már nem (22). Mind együtt érvényesül. Ha valamelyik hiányzik, akkor az nem a Lélek gyümölcse, hanem (csak) az én lelkem, saját akaratom, erőlködésem, humanizmusom átmeneti eredménye.

Kattintással jelezd, ha együtt imádkozol velünk!
Ezt az imát 0 alkalommal imádkoztad el.
Ezt az imát még nem imádkoztad el!

További imák

Küldetésünk

Amikor a szeretet és a béke nyelvét használjuk, ez lehetővé teszi számunkra, hogy párbeszédet folytassunk másokkal, még azokkal is, akik különböznek tőlünk. Ezzel a párbeszéddel kezdjük jobban megérteni egymást, lehetővé téve számunkra, hogy kövessük Jézust egy békésebb világ megteremtésében. ​​​​​​A Kattints és Imádkozz egy lehetőség, hogy a most élő generációk a digitális világban megváltozzanak. "Isten hűséges és a reményünk benne olyan, mint egy szilárd horgony az égben."